Domů » Kokosová mouka a její využití – opravdu může plně nahradit bílou pšeničnou mouku?

Kokosová mouka a její využití – opravdu může plně nahradit bílou pšeničnou mouku?

  • od

Máte rádi moučníky, rádi pečete ale zároveň se snažíte jíst zdravě nebo si hlídáte štíhlou linii? Bílou mouku můžete hravě nahradit zdravější variantou.

Kokosová mouka a její využití – opravdu může plně nahradit bílou pšeničnou mouku?

Každý, kdo rád peče a také jí moučníky ví, že bílá pšeničná mouka není úplně nejzdravější. Proto ji není špatné občas nahradit zdravější variantou a je pravdou, že dneska určitě máme z čeho vybírat. Slyšeli jste už o kokosové mouce? Ta má bílou barvu, specifickou chuť, je ale mnohem zdravější, než klasická pšeničná bílá mouka a využít se dá pro přípravu slaných i sladkých dobrot. Může ale skutečně pšeničnou mouku nahradit úplně?

pexels-photo-6287323

Kokosová chuť

Kokosová mouka https://www.nakliceno.cz/kokosova-mouka/ nemá neutrální chuť, jako jsme tomu zvyklí u pšeničné mouky, je potřeba počítat s tím, že má jemnou kokosovou chuť, takže i samotné jídlo pak bude mít nepochybně kokosové aroma. U některých jídel to ale vůbec nevadí, u jiných to může být dokonce žádané. Skvělé je i to, že kokosová příchuť se dá kombinovat se slanými i sladkými pokrmy a může tak vzniknout poměrně dost chuťově zajímavé jídlo.

Pšeničná mouka se navíc příliš nedoporučuje konzumovat při dietách a také není úplně součástí zdravého životního stylu, to kokosová mouka ano. Jde o zdravější variantu, obsahuje navíc více bílkovin i vlákniny a má jen velmi málo sacharidů. Velkým plusem je bezpochyby také to, že je bezlepková. Pšeničné mouce tak může plně konkurovat a ještě ji samozřejmě svými vlastnostmi převyšuje. Prostě je zdravější!

pexels-photo-6199765

Do čeho se může hodit?

A co se týče konkrétních jídel, pak věřte, že s kokosovou mokou uděláte božské koláčky, palačinky, vafle nebo třeba obyčejné buchty. Počítejte s tím, že kokosová mouka ale hodně saje tekutiny, takže jako náhrada za bílou mouku se může použít, v receptu ale vždy počítejte s navýšením tekutých surovin asi o třetinu. Pro začátečníky jsou určitě lepší recepty psané přímo na míru, kde se tato zdravější mouka přímo uvádí, jakmile se s ní naučíte pracovat, odhadnete pak sami snadno, kolik čeho je zapotřebí více, aby se vám těsto povedlo na jedničku. Pokud si chcete dopřát opravdu zdravý pokrm, u kterého se nebude muset bát o svou štíhlou linii, klidně místo běžného tuku, doplňte recept i o kokosový olej.

S touto chuťově specifickou moukou ale můžete opravdu zkusit upéct cokoliv a určitě vám bude chutnat.